Organzația Reporterii Fără Frontiere (RSF) a depus o a doua plângere, de data aceasta la autoritățile române, pentru a nu-l extrăda pa fostul judecător iranian Gholam Reza Mansouri, acesta trebuind să fie judecat pentru „infracțiuni de stat împotriva jurnaliștilor”, potrivit AP.

Gholam Reza Mansouri, în vârstă de 66 de ani, a fugit din Iran anul trecut, după ce autoritățile i-au deschis dosar, alături de alți judecători și un înalt oficial din Justiție, pentru corupție.

Mansouri este mai bine cunoscut pentru că a ordonat arestarea în masă a reporterilor în 2013, 20 de jurnaliști într-o zi, toți opozanți ai regimului de la Teheran, în timpului președintelui Mahmoud Ahmadinejad.

În 2012, el a interzis, de asemenea, cotidianul reformist Shargh și l-a reținut pe redactorul șef pentru o caricatură publicată pe care autoritățile au considerat-o o insultă.

Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) pledează pentru urmărirea sa penală în Europa, documentând numeroase cazuri de jurnaliști închiși și torturați din ordinul lui Mansouri.

Potrivit IFJ, Mansouri a dispus reținerea și torturarea președintelui unui canal TV, Saeed Karimian, precum și a membrilor familiei acestuia. Karimian a fost ulterior asasinat în Turcia.

„Crimele împotriva jurnaliștilor nu pot rămâne nepedepsite. Acum este timpul pentru justiție”, a declarat secretarul general al IFJ, Anthony Bellanger.

El a cerut Guvernului României să „răspundă apelului jurnaliștilor victime și să-l pună sub acuzare pe Mansouri pentru încălcarea drepturilor omului”.

mai mult la  /newsweek.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.