Un joc profund periculos de brinkmanship [termen consacrat în Războiul Rece: a escalada o criză până pe buza prăpastiei – n.trad.] se desfășoară în Golf, se arată într-o analiză publicată în Financial Times, preluată de Rador. Două atacuri asupra unor petroliere, la distanță de abia o lună, au fost atribuite de SUA Iranului.

Deși Teheranul a negat că e responsabil pentru incidente, el a anunțat luni că în 10 zile va depăși limita impusă stocului său de uraniu îmbogățit printr-un tratat nuclear istoric, din care Washingtonul s-a retras anul trecut. O spirală a escaladării riscă să se instaleze într-una dintre cele mai volatile regiuni ale lumii.

SUA au dezvăluit o filmare neclară cu o navă abordând unul dintre tancurile atacate săptămâna trecută, dar ea în sine este neconcludentă. Regatul Unit a susținut fără rezerve evaluarea americană cum că Iranul ar fi responsabil. E un indiciu cu privire la cât de mult a fost subminată credibilitatea SUA de războiul din Golf din 2003 și ulterior de către administrația lui Donald Trump faptul că partenerii europeni s-au arătat a fi extrem de sceptici față de acuzație.

mai mult la  www.g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.