De la cel mai simplu (confruntare bilaterală), la cele care se complică pe măsura ce sunt implicate coaliţii sau intră în funcţiune super-puteri sau super-puteri membre ale unei caliţii de răspuns la o coaliţi condusă eventual de Arabia Saudită şi sprijinită complex de SUA şi care ajunge la momentul în care să ceară implicarea în teren a trupelor americane. Iar doborârea de către iranieni a unei a doua drone americane poate deschide dulapul cu memorii, acolo unde se află scenariile privind diverse simulări, reale sau pe computer (sau combinate) ale unui război între SUA şi Iran.
Scenariul de coşmar fiind cel oferit de un uriaş war game rămas celebru deoarece a fost întrerupt în momentul în care s-a văzut că forţele americane implicate ar fi înregistrat pierderi deosebit de mari, compromiţând desfăşurarea corectă a misiunii. Este vorba despre Millenium Challenge din 2002. Un exerciţiu militar desfăşurat între 24 iulie-15 august şi care a costat peste 250 milioane $, implicând atât operaţiuni cu trupe în teren cât şi simulări pe computere, pe de o parte fiind trupele „albastre“ americane şi de cealaltă parte un adversar nedefinit din Orientul Mijlociu, cunoscut doar ca „roşu“, foarte mulţi fiind acum de acord că ar fi vorba despre Iran.

Scenariul este simplu şi seamănă teribil de tare cu situaţia de acum: o facţiune extremistă dintr-o ţară producătoare de petrol din zona Orientului Mijlociu ar ataca şi ar cuceri o insulă situată în zona Golfului, periclitând sau oprind circulaţia super-petrolierelor. Tema este de perfectă actualitate şi, pentru a înţelege dimensiunea ameninţării şi efectele eventuale ale unei asemenea mişcări, iată o hartă la zi cu circulaţia navelor în zona respectivă, posibil de blocat total, instantaneu, în cazul în care o navă de mari sau foarte mari dimensiuni este scufundată în zona strâmtorii Ormuz.

Citeste mai mult: adev.ro/pte2lb

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.